VOMAR klant ?? Steun ons !
VOMAR klant ?? Steun ons !

Actueel

10-05-2023 00:00:00
Nationale Molendag 2023 in Den Helder Experience Store ...
10-03-2023 00:00:00
Nieuwsbrief 1, 2023 is uit .......
28-06-2022 00:00:00
De Helderse Molenstichting "De Onderneming" doet ook dit jaar weer mee met de Rabo Clubsupport actie. Steun ons en blijf ons in de gaten houden voo...
28-06-2022 00:00:00
De tweede nieuwsbrief van de Gemeente, Woningstichting Den Helder en de Helderse Molenstichting "De Onderneming" is uit.  Deze keer de aankond...

Molens in Julianadorp

 

1)
In Julianadorp heeft een kleine houtzaagmolen gestaan. Bekend is dat aan de Langevliet, iets ten noorden van de kruising met Van Foreestweg, het timmerbedrijf van Jan Kossen was gevestigd. De molen die op het dak van de werkplaats stond dreef de zaagmachine aan. Tenminste, als er wind was, anders kon er niet worden gezaagd. In de werkplaats werden onder andere houten vijzels gemaakt voor de watermolens (weidemolens) van de Koegras. Op de locatie bevindt zich nu het timmerbedrijf van de firma Hollander.

 

Type:
kleine houtzaagmolen

 

Lokatie:

Langevliet.

 

Periode:
al voor 1900

 

Eigenaren:
Kossen.

 

2)
Het gehucht De Blauwe Keet lag tot de jaren 1980 oostelijk van Julianadorp langs het Noordhollands Kanaal (tussen de Koegrassspoortunnel en de Schoolweg). In dit gehucht dreef een houtzaagmolen op het dak van de timmermanswerkplaats de zaagmachine aan van dorpstimmerman Jan Smit. Zijn vader was de later bekende garagehouder Maarten Smit. De garage en auto showroom werden later gevestigd in de voormalige timmermanswerkplaats.

 

3)
Volgens akte stond er in 1891 in het gehucht de Kooi, langs het Noordhollands Kanaal, een herberg, een dubbelwoonhuis, en een erf en houtloods met houtzaagmolen, eigenaar van het geheel was timmerman Gerrit Laagland Winder. De molen was een kleine achtkante bovenkruier met stelling en geteerde kap, de romp van hout (planken verticaal geplaatst) het tussenstuk eveneens van hout (planken horizontaal geplaatst) op een schuur gebouwd. De molen werd op 30 augustus 1898 door de bliksem getroffen, er brak geen brand uit, wel was er flinke schade. In 1927 overleed Gerrit Laagland Winder, zijn drie zonen lieten als erfgenamen de houtzaagmolen (waarin rondzaagbank en raamzaag) door notaris Engelmann veilen. De molen bleef tot de sloop in 1929 eigendom van de familie.

 

4)
Gasmotor maalde graan In de polder van Julianadorp, Het Koegras, was ook de ‘N.V. Graanmaalderij De Hoop’, gevestigd. De vennootschap werd 27 mei 1916 opgericht. De maalderij werkte met 2 koppelsteenen, een pletmachine en een koekenbreker. De granen werden door middel van een Jacobsladder omhoog gebracht en daarna door transportschroeven in de daarvoor bestemde zaadkokken gestort. Het geheel werd door een zuiggasmotor van 39 P.K. in beweging gebracht. Het bedrijf bestond uit malerijen, handel in veevoeder, kunstmest, enz. Het kwantum graan dat werd vermalen was niet onbelangrijk.

 

Indien u informatie heeft over de molen in Julianadorp of andere molens in Den Helder dan verzoeken wij u contact op te nemen met de Helderse Molenstichting "De Onderneming".